2013 m. sausio 12 d.

Kačių parodos kulminacija – „Best in Show“

Jau senokai noriu jums papasakoti apie kačių parodas. Trukdo tai, kad iš tiesų nemažai ką galima apie jas pasakyti. Nuo veislinio katino įsigijimo iki kačių parodos kulminacijos – geriausių parodos katinų apdovanojimų. Pagalvojau, kad niekas taip nepatraukia dėmesio, kaip esminis parodos tikslas – „Best is show“ apdovanojimai. Taigi, praleidžiant kai kurias dalis (gal kitą kartą apie jas papasakosiu), apie kurias lengvai galima rasti informacijos interneto platybėse (pasiruošimas parodai, parodos dalyvio ABC, apdovanojimai ir jų reikšmė ir t.t., ir pan.) aš aprašysiu vieną ir pačią svarbiausią – geriausiųjų parodoje apdovanojimus. Beje, ši informacija tinka tik kalbant apie parodas, kurios organizuojamos pagal FIFe sistemos taisykles. FIFe – organizacija, vienijanti tarptautinius felinologų klubus, kurie, savo ruožtu, laikosi bendrai nustatytų taisyklių ne tik veisiant kates, bet ir dalyvaujant parodose ir pan. Tokių kaip FIFe organizacijų yra ne viena. Taigi, vienos šalies klubai gali priklausyti skirtingoms organizacijoms ir vadovautis skirtingų sistemų taisyklėmis. Žinau, kad tai sunku suprasti iš pradžių, bet kada nors tikrai papasakosiu plačiau :)
„Best in show“ – geriausiųjų kačių parodoje rinkimai - vainikuoja kiekvieną kačių parodą. Tai vyksta abi kačių parodos dienas ir kiekvienas dalyvis tikisi, kad jo katinas ar katė bus išrinkti geriausiais savo veislės atstovais parodoje. Tai įspūdingiausias renginys parodos metu! Kaip tai vyksta?
Kiekvienas parodos teisėjas gali teisėjauti tam tikroms kačių kategorijoms, kurių iš viso yra keturios, plius naminių kačių grupė. Pirmajai kategorijai priklauso egzotų ir persų veislių katės, antrajai – pusiau ilgaplaukės katės: Amerikos riestaausiai, Meino meškėnai, Nevos maskaradinės, sibirų veislės ir kt. katės, trečiajai, pačiai plačiausiai, – rusų mėlynieji, sfinksai, Kornvalio, Devonšyro bei german reksai, burmilos, Burmos bei Bengalijos katės, abisinai ir kt., ketvirtajai – rytų katės: Balio katės, orientalai, siamai, seišeliai bei peterboldai. Katės konkuruoja ne tik tarp savo veislės, bet ir tarp kitų veislių tos pačios kategorijos atstovų. Pirmiausiai kiekvienas teisėjas įvertina kates pagal veislę, amžių ir spalvą. Šio etapo metu išrenkamas geriausias veislės atstovas. Tada skirtingų veislių, bet tos pačios kategorijos bei amžiaus grupės atstovai, konkuruoja tarpusavyje, kol teisėjas išrenka tik vieną – patį geriausią tą dieną jo matytą katę ar katiną.  Kadangi teisėjų būna ne vienas ar du, tai tokių geriausiųjų būna išrinkta tiek, kiek teisėjų tą dieną teisėjavo. Paprastai penki teisėjai išrenka po geriausią tos dienos kačiukų vadą, mažylį (nuo 3 iki 6 mėn.  amžiaus), jaunuolį (nuo 6 iki 10 mėn.), suaugusį katiną ir suaugusią katė (virš 10 mėn. amžiaus), kastruotą katiną ir sterilizuotą katę (virš 10 mėn. amžiaus). Tuo paroda nesibaigia. Ateina laikas išrinkti geriausius iš geriausių. Tada ir prasideda „Best in show“ rinkimai. 


Šio renginio metu žiūrovai turi galimybę pamatyti kates ir katinus, kurie geriausiai atitinka savo veislės standartus, palyginti, kuo skiriasi vienos veislės atstovas nuo kitos. Susižavėjimą kelia ne tik įspūdingi katinai, bet ir tai, kaip jie šauniai elgiasi ant stiuardų rankų. Katinus „Best in show“ renginio metu visiems teisėjams pristato nebe šeimininkai, o tam paruošti ir katinams visai svetimi žmonės! Argi ne puikus katino charakterio išbandymas! Iš stebinčiųjų renginį žiūrovų minios dažnai pasigirsta susižavėjimo šūksniai ir tylus šnabždėjimas, kad jų katės taip ramiai niekada nesielgtų.
Visas „Best in show“ renginys trunka apie valandą ir yra tikrai vertas dėmesio. Tai labai emocinga kačių parodos dalis – pergalių ir susižavėjimo šūksniai, medalių ir apdovanojimų daromas įspūdis, sveikinimų lavina! Tai įsimintiniausias reginys visos parodos metu, kuris atperka ne vieną pasiruošimo parodai dieną ne tik kačių šeimininkams, bet ir parodos organizatoriams.
Galiu jus patikinti, kad dalyvavimas kačių parodose tikrai labai užkrečia ir traukia bandyti dar ir dar. Tai panašu į azartinių žaidimų lošimą – nebegali sustoti. O jei dar ir laimi! Kaip nepabandyti ir kitą kartą?