2013 m. balandžio 1 d.

Kokybiško maisto pasirinkimas...

Jau daugiau nei dešimt metų gyvenu su katinais, o jų maitinimo problema išlieka tokia pat opi... Aš ne apie saviškių apetitą! Tuo jie tikrai nesiskundžia. Aš apie kokybiško maisto pasirinkimą. Štai ir šiandien braidau po internetą ir ieškau, kas naujo, kokybiško ir tinkamo maniškiams atsirado Lietuvos rinkoje. Ir galiu pasakyti, kad kas kartą, pradėjus gilintis į naujoves, kraupstu... Ne tik nuo įvairovės, ne tik nuo dezinformacijos, nes tik nuo š**ino maisto brukimo, bet nuo nekokybiško pašaro pasiūlos gausos. 

Karts nuo karto girdžiu savo kolegų, aplinkinių pasakojimus, kaip jie renkasi savo katėms maistą. Ir tai mane verčia kraupti dar labiau. Kodėl? Nes dauguma neturi nė žalio supratimo apie tai, kaip išsirinkti maistą savo augintiniui, į kokius esminius dalykus reiktų kreipti dėmesį ir kokio maisto iš viso vengti. 

Pradėkim nuo pradžių. Taisyklė numeris vienas – nepirkite savo augintiniams maisto iš prekybos centrų! Tegu dabar mane sušaudo didžiųjų prekybos tinklų savininkai ir Whiskas, Kitekat, Darling, Katė bei kitų žuvies skonio sucharikų iš tualetinio popieriaus gamintojai, bet aš tai pasakiau. Įrodyti kodėl? Ogi todėl! Būkite tokie malonūs ir pasižiūrėkite nors kartą konservų, kuriuos perkate sudėtį. Daug ten pamatyti nereikia. Tik pirmąją eilutę, kur rašomos sudėtinės dalys. Ant bet kurio Whiskas guliašo katinams etiketės nerasite daugiau nei 4 procentų mėsos sudėtyje. Dabar imkime bet kurį brangų guliašą – 70-90 proc. ir daugiau mėsos arba žuvies, arba jūros gėrybių. 
Tai čia guliašai. Jūs galite sakyti, kad šlapiu maistu iš viso nemaitinate savo gyvūnų. Tačiau sausas maistas, kurį siūlo supermarketuose yra toks pats niekalas, kaip ir guliašai (tie patys vargani 4 procentai "galbūtmėsos"). 
Beje, tokio pat ekonominės klasės sauso ar šlapio maisto jūs galite įsigyti ir bet kurioje specializuotoje gyvūnų prekių parduotuvėje. Tiesiog, jis kainuos beveik 5 kartus pigiau nei kokybiškas premium ar superpremium klasės pašaras. Pastebėjote? Aš jau pradėjau kalbėti apie maisto klasifikavimą. Taigi, ne vien supermarketuose galima nusipirkti prasto maisto. Jį taip pat gali jums pasiūlyti ir specializuotoje gyvūnų prekių parduotuvėje. Sakysite "kodėl?". Ogi todėl, kad yra pigaus pašaro paklausa.Ir dar kokia! Norėčiau čia pridurti, kad ir savo žmogiškąją šeimos dalį mes dažnai skriaudžiame nepačiosgeriausioskokybės "pašaru"... Bet čia jau tikrai kita tema. 

Taigi, antras momentas. Sausas kačių ėdalas gali būti skirstomas į tris kategorijas: ekonominis, premium ir superpremium. Tiesa, dar galima išskirti gydomąjį. Bet tai jau atskira kalba ir jo galima nusipirkti TIK veterinarinėse vaistinėse ar gydyklose. Ir patarčiau tai daryti TIK rekomendavus veterinarui. 

Taigi, kaip atskirti ekonominį pašarą. Skaitykite sudėtį. Ir nereikia būti labai dideliu žinovu! Jums užteks žinoti paprastą dalyką – sudėtyje iš eilės vardinamos dalys nuo didžiausios iki mažiausiųjų pagal kiekį. Tai yra, jei grūdai sudaro didžiąją pašaro dalį, tai jie ir bus įrašyti pačiame sudėtinių dalių eilės priekyje. Jei sudėtyje daugiausiai mėsos - ji bus rašoma priekyje. Dabar vėl peržiūrėkite mano aukščiau keltą foto - pirmoje vietoje vardinami grūdai. Gal tuomet tikrai būtų sveikiau maitinti katinus košėmis?
Štai ekonominio pašaro pavyzdžiai:
Sunkiau atskirti premium pašarą nuo superpremium... Ko gero, nelabai įmanoma iš viso. Nes gamintojai konkuruoja, naudoja pigius triukus, kabina pirkėjui makaronus ir visaip kaip stengiasi iškišti savo prekę ir dar užsidirbti kuo daugiau pinigų. Jei sakyčiau, kad superpremium pašaruose turi būti kuo daugiau mėsos, tai prieštaraučiau savo įsitikinimams, kad sausas maistas iš viso yra tolokai nuo mėsos... Ir visi parašymai apie 70 ar daugiau procentų mėsos sausame pašare man kelia nebe nuostabą, o greičiau piktina. Žodžiu, stenkitės ieškoti sausame pašare mėsos :) Jei jos ten daug – maistas aukštesnės klasės nei tas, kuriame jos mažiau. Su sąlyga, kad mėsos procentinis kiekis parašytas juodu ant balto etiketėje... Su sąlyga, kad tai, kas parašyta – gryna tiesa...

Jums reiktų žinoti vieną esminių dalykų – etiketėje pirmoje vietoje pašaro sudėtyje TURI BŪTI parašyta mėsa. Dažniausiai tai bus višta. Ir iš viso - višta yra kiekvieno pašaro pagrindas arba bent jau nemaža sudėtinė dalis. Dažniausiai, net jei rašoma "su žuvimi" ar "žuvies skonio", tai nereiškia, kad sausas pašaras yra vien žuvies pagrindu. Atkreipkite dėmesį, kad pirmoje vietoje ar kažkur toliau sudėtyje vis tiek bus vištiena. Pavyzdžiui:

Tai štai ir visos pagrindinės taisyklės. 

Šiuo metu ekonomiškas pašaras kainuoja apie 4-7 Lt už kilogramą, premium – apie 13-15 Lt už kilogramą, o superpremium gali siekti apie 20 Lt ir virš. Tiesa, dar priklauso nuo tiekėjo, pardavėjo, parduotuvės vietos (Vilniuje gyvūnų prekių parduotuvėse tie patys pašarai brangesni nei Kaune ar mažesniame Lietuvos mieste). 

Be abejo, visada yra pasirinkimas maitinti savo gyvūną natūraliai. Norėtųsi ir apie tai pašnekėti, bet gal pirmam kartui ir taip užtenka informacijos. Pabandykite padaryti namų darbus – pasižiūrėkite savo pasirinktų pašarų sudėtis ir pažiūrėkite jų sudėtis supermarketuose bei artimiausiuose veterinarinėse vaistinėse. Pamatykite tai, ką jums surašiau šiandien ir pabandykite atsirinkti. 

Beje, dar vienas naudingas patarimas. Tinkamiausias pašaras katinui yra ne tas, kurį jums kažkas siūlo, bet tas, kuris tinka jūsų katinui ;) Kaip tai matyti? Tinkamos mitybos požymiai yra tokie:
1. katinas tuštinasi vieną kartą dienoje ir jo išmatos yra normalios konsistencijos (nei per skystos, nei per kietos), nesmirdžios (rožėmis kvepėti neturi, bet jei riečia nosį ir žiaukčiojate jas valydami, tai jau gali būti ženklu) ir normalios spalvos (neprašykite manęs paaiškinti, kokia ji turi būti... tikrai ne žalia ar šviesiai geltona);
2. katino kailis nesišeria (išskyrus, jei tai sezoninis šėrimasis - pavasariais ir rudens pabaigoje, šildymo sezono pradžioje);
3. katino kailis žvilga, atrodo sveikai;
4. katinas linksmas (arba rimtas, jei tai jam būdinga :) ), įprastai aktyvus, guvus, nemieguistas, turi apetitą ir pan.;
5. katinas nevemia (kartais jie tai daro ir tai gali būti normalu, bet jei tai vyksta dažnai, kasdien, kartojasi nuolat, tai jau reiktų susimąstyti).
Na štai. Lyg ir tiek. 

Jei kam norėtųsi pasiskaityti apie natūralų maitinimą ir užbėgti už akių kitai mano temai, tai prašau jums linkų:
1. apie RAW dietą;
2. apie BARF ir RAW dietas.
 Ir dar puiki nuoroda rusų kalba apie maisto sudėties palyginimą. 

Žodžiu, rašykite, jei kils klausimų – tai neišsemiama ir pakankamai problematiška tema. Kyla daug klausimų, į kuriuos ne visada galima rasti teisingą atsakymą. Vadovaukitės ir savo širdimi, stebėkite savo gyvūną, jauskite jį, stenkitės suprasti jo ir jo organizmo siunčiamus signalus jums.